ultimate frisbee

ultimate frisbee

Historiek

Frisbee kennen we vooral van reclame of van het strand. Uit dit speelse gooien met een plastieken schijf is echter een heuse sportdiscipline ontstaan.

Toen enkele Amerikaanse studenten uit New-Jersey in 1967 de ronde vorm van de pizza- onderleggers leerden appreciëren om er verwoed mee naar elkaar te gooien, vermoedden ze nooit hoe beroemd hun "Frisbee Pizza House" ooit zou worden. De plastieken speelgoed "flying discs" werden dan ook al vlug gemeenzaam "Frisbees" genoemd. Toen dacht niemand aan de competitiesport zoals die nu over de hele wereld door meer dan één miljoen fanatieke frisbeespelers beoefend wordt.

Doel van het spel

Ultimate Frisbee is in principe een buitensport maar kan toch gemakkelijk indoor gespeeld worden. Outdoor wordt er gespeeld op een voetbalveld met twee ploegen van zeven spelers (met een zeer grote reservebank). Indoor wordt het speelveld aangepast aan de zaalaccommodaties en nemen tweemaal vijf spelers het tegen elkaar op. Het officiële buitenveld meet 64 bij 37 meter met aan weerszijden een doelzone van nog eens 18 meter. Op het strand wordt blootsvoets gespeeld in het mulle zand met teams van 5 spelers op een veld van 75 bij 25 meter.

Doel van het spel is de frisbee door te spelen naar een ploegmaat in de doelzone van de tegenpartij. Om die doelzone te bereiken is het verboden te lopen met de schijf in de hand. Slechts door middel van een passenspel naar vrijstaande medespelers kan men een punt scoren door de frisbee ook werkelijk te vangen in die doelzone. Bij elke onnauwkeurige worp of wanneer de frisbee onderschept wordt door de tegenpartij kan een onmiddellijke tegenaanval resultaat opleveren. Dit brengt met zich mee dat de spelers over een flinke conditie en een goede werptechniek moeten beschikken.